Prečo nechcem, aby moje deti boli poslušné

By | 27/09/2018

Mnoho krát počujem, aké je moje dieťa poslušné. Len sa usmejem a poviem: Poslušná teda určite nie je. Len preto, že nevrieska keď odchádzame z ihriska, že sa vieme dohodnúť, ako dlho sa bude ešte hojdať, že na trampolínu môže ísť dva krát, že v lete sa nenosia otepľovačky a tak ďalej a tak ďalej ešte neznamená, že je poslušná. Znamená to, že je vychovaná. A rozumná.

Možno niektorá iná mamina by bola pyšná, keby mala poslušné dieťa. Pre mňa je to skôr strašiak.

Prečo nechcem mať poslušné deti?

Pretože poslušné deti poslúchajú svojich rodičov, učiteľov, starých rodičov. Keď sú deti malé, môže sa to zdať pozitívne. Nehádžu sa o zem, nevydobýjajú si čo chcú, nehádajú sa s vami, upratujú si hračky, umývajú zuby, nejedia sladkosti. Robia to, čo im povieme, čo chceme my, dospelí. Naoko naozaj pekné. Čo sa ale stane, keď vyrastú. Keď sa dostanú do puberty?

Ako je to v puberte?

Puberta je vek, kedy sa dieťa odpúta od svojich rodičov, stáva sa nezávislým. Vtedy poslušné deti zvyčajne prestanú poslúchať. Alebo neprestanú. Začnú len poslúchať niekoho iného. Silnejších spolužiakov, vodcov skupiny, vodcov gangu. Poslušné deti sú tak zvyknuté poslúchať, že poslúchať jednoducho musia, je to pre nich prirodzené, sú tak vychované. Keďže sa ale cítia od rodičov utláčaní, v mnohom s nimi nesúhlasia, hľadajú si iných vodcov. Zvyčajne pravý opak svojich rodičov. A práve vtedy nastáva problém.

Poslušné deti nemajú vlastný názor, nevedia sa rozhodovať, majú nízke sebavedomie a to sa odzrkadľuje na ich správaní, výbere kamarátov, partnerov. Dostávajú tak do zlej spoločnosti, zlej skupiny priateľov, hľadajú si problémových partnerov. Často začnú fajčiť, piť alkohol, či užívať drogy len preto, že sa dajú ľahko nahovoriť, že nevedia povedať nie, nemajú správne nastavené hodnoty.

Deti, ktoré sú naopak vedené k samostatnosti, majú vlastný názor, možnosť voľby dokážu takýmto nástrahám ľahšie odolávať a hlavne dokážu zvážiť, či je to pre nich dobré alebo zlé.

Ako v dospelosti?

Samozrejme sa to ťahá s nimi aj do dospelosti. Poslušní dospelí poslúchajú svojich manželov a manželky, so všetkým súhlasia, pretože nemajú vlastný názor alebo sa ho boja vyjadriť. Poslúchajú svojich šéfov, poslúchajú dav. Z poslušných detí tak vyrastá poslušný národ.

Keď vás nabudúce babička pochváli, aké máte poslušné deti, zamyslite sa, či tomu tak naozaj nie je a začnite budovať zdravé sebavedomie svojich detí. Ako na to? Dozviete sa v ďalšom článku: Ako nevychovať poslušné deti