Ako uspať dieťa

By | 16/03/2019

Ako uspať dieťa (3-6 rokov)

Dôvera, rešpekt, režim

Prejsť na: Ako uspať bábätko, Ako uspať batoľa

Ako pri bábätkách, batoľatách aj pri starších deťoch je dôležití rešpektovať ich potreby na základe toho zaviesť flexibilnú spánkovú rutinu.

Pokiaľ ste to ešte nespravili doteraz, zaveďte večerný rituál (rutinu), ktorý pozostáva z bežných aktivít ako večerný kúpeľ alebo sprcha, večera, pyžamko, hygiena, nočník, upratať hračky, rozprávka na dobrú noc. Pokojne si pridajte alebo odoberte aktivity, ktoré vám vyhovujú. Aspoň 30 minút predtým, ako začnete večerný rituál zaveďte kľudový režim. Podľa možnosti mierne stlmte svetlá a venujte sa kľudným aktivitám ako čítanie kníh, kreslenie, stavebnica a podobne. Žiadne skákanie, behanie a iné hlučné  a fyzicky náročné aktivity. Je ale dôležité, aby ste s dieťatkom pred spaním strávili dostatok času.

Po prečítaní rozprávky alebo poslednej aktivite z večerného rituálu, ktorú máte na zozname sa spýtajte dieťatka, či chce ísť hneď spať alebo sa ešte chce pohrať. Ak sa rozhodne ísť hneď spať, uložte ho do postieľky. Ak sa ale rozhodne, že ešte spať nechce, nechajte ho samostatne sa venovať pokojným aktivitám. Dohodnite sa, že keď bude pripravené ísť do postele, dá vám vedieť. Potom ho uložte do postieľky alebo s ním zostaňte až kým nezaspí. To je úplne na vás.

Dôležité je, aby sa dieťatko samé rozhodlo, kedy ide spať. Učí sa takto spoznávať svoje fyziologické potreby, učí sa počúvať svoje telo. Zároveň sami rešpektujete jeho potreby a spánok sa tým nestáva nepriateľom ale  potrebou.

Pokiaľ doma dodržiavate rešpektujúci prístup, nebudete mať problém ani s týmto spôsobom uspávania. Ak ale máte autoritatívny prístup výchovy, môžete sa stretnúť so vzdorom. Vtedy je dôležité zachovať kľud a pokojne ho previesť večerným rituálom. Ak si počas samostatnej hry vyžaduje vašu pozornosť, tak mu opäť kľudne vysvetlite, že je čas na spánok ale rešpektujete, že sa mu ešte nechce spinkať a preto sa môže samé potichu hrať. Keď sa pohrá, uložíte ho do postieľky.

Radi vám poradíme na adrese detispanok @ gmail.com

Prečítajte si aj Ako uspať batoľa,  Ako uspať bábäto

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  +  11  =  20