Ako uspať batoľa

By | 16/03/2019

Dôvera, rešpekt, režim

Ako pri bábätkách aj pri batoľatách je dôležité rešpektovať potreby dieťaťa. Batoľatá už rozpoznávajú deň a noc a dokážu sa nastaviť na časový režim. Naďalej je dôležité dodržiavať večerný rituál, ktorá môžete vyzerať nasledovne: večerný kúpeľ, večera, hygiena, česanie vláskov, upratať hračky, rozprávka. U batoliat je dôležité dodržiavať večerný rituál v približne rovnako čase, pretože batoľatá sú veľmi orientované na rutiny. Akákoľvek odchýlka môže spôsobiť veľkú šarapatu a to nielen v spánkovom režime.

Kedy je ten správny čas

Rovnako ako pri bábätkách aj tu je dôležité dieťatko sledovať a zistiť, keby býva zvyčajne unavené. Ak napríklad začína zívať a trieť si očka o 8 večer, je už príliš neskoro. Nastavte rituál aspoň hodinu predtým.

Aspoň 30 minút predtým začnite kľudový režim. Žiadne skákanie, behanie, hluk. Môžete si napríklad čítať, skladať puzzle, kresliť a podobne, podľa možnosti stlmte svetlá. Môže to byť akákoľvek činnosť, ktorá dieťatko ukľudní a pripraví mozoček na spánok. Potom začnite večerný rituál v približne rovnakom čase a následne uložte dieťatko do postieľky. Ak ale dieťatko ešte stále nie je pripravené spať, nenúťte ho. Kľudne ho nechajte ho odísť z postele a nechajte ho samostatne sa hať, samozrejme v kľude. Dôležité je, aby to bola samostatná hra. Ak sa s ním začnete hrať, môže ho to opäť prebrať. Keď bude pripravené spať, dajte ho do postieľky alebo ho nechajte zaspať samé. Niektoré deti sa aj v tomto veku ešte radi dojčia, iné potrebujú mamine objatie, iným stačí že ich mama alebo ocko uložia do postieľky.

Samozrejme je dôležité zachovať kľudné a príjemné prostredie. Ak sa dožaduje vašej pozornosti, tak mu len kľudne vysvetlite, že je čas na spánok a môže sa samé hrať a keď bude unavené, pôjdete ho uložiť. Táto samostatná hra môže trvať 10 až 60 minút. Aj tu je stále dôležité aby dieťatko išlo spať vtedy, keď je unavené a zobudilo sa, keď je dostatočne oddýchnuté.

Radi vám poradíme na adrese detispanok @ gmail.com

Prečítajte si Ako uspať bábätko, Ako uspať dieťa