Lyžovačka v Jasnej – Biela Púť

By | 15/02/2020

Tento rok sme sa rozhodli, že vyskúšame lyžovanie. Keďže je pre našu dcéru veľmi dôležité byť medzi deťmi, rozhodli sme sa, že lekcie s inštruktorom vymeníme za lyžiarsku škôlku. To bol cieľ číslo 1. Cieľ číslo 2 bol samozrejme sneh. Keďže tento rok je snehu pomenej, až by som povedala príliš málo, potrebovali sme ísť na istotu. Ďalším cieľom bola vzdialenosť. Nechceli sme precestovať celý deň. V neposlednom rade to bolo ubytovanie. Keďže nie sme skúsení lyžiari, dali sme si poradiť a stredisko, ktoré spĺňalo všetky naše kritéria a zároveň bolo cenovo dostupné bolo Jasná – Sever v Nízkych Tatrách. I keď skipasy sú dosť drahé. Požičovňa aj ubytovanie boli v pomere cena/kvalita super.

Demänovská dolina

Ubytovaní sme boli v Demänovskej doline. Trochu sme sa báli cestovania do Jasnej, ale skibusy jazdia dosť pravidelne a dostať sa do strediska bolo jednoduché. Zjazdovky sú aj priamo v Demänovskej doline, ale keďže jeden z našich cieľov bola lyžiarska škôlka, odviezli sme sa skibusom do strediska Biela Púť. Skibusom sme tam boli za 20 minút. Lyžiarska skôlka Maxiland bola super. Dcéra si to veľmi užila, tešila sa, že je s deťmi, inštruktori boli milí a skúsení.

Lyžiarska škôlka

Mami, naučila som sa brzdiť, ale úplne tak, že zastanem.

Maxiland som vybrala preto, že majú ohradenú arénu. Lyžovanie je preto bezpečné bez kolízií so skúsenejšími lyžiarmi a na zjazdovke. Najskôr sa deti naučia  brzdiť. Keď to zvládnu, pásový vlek ich bezpečne a jednoducho odvezie na kopec. Tam sa učia robiť oblúčiky.

Lyžiarsky svah

Po dvoch dopoludniach v Maxiland sme dcéru vzali na lanovku a spolu sa spustili dolu modrou zjazdovkou. Zjazdovka je veľmi mierna, široká a dobre upravená. Dcéra to s prehľadom zlyžovala, zabrzdila, obišla iných lyžiarov a zabočila keď potrebovala. Samozrejme bola na seba patrične pyšná. Na vrch nás odviezla 4-sedačková lanovka. 5-ročné dieťa síce nasadnúť a vysadnúť ešte síce nezvládne, ale za pomoci dospelého to bolo super.

Mali sme ešte na pláne sa odviezť kabínkovou lanovkou na Chopok, ale keďže nám lyžovanie išlo tak super a veľmi nás to bavilo, nakoniec sme lyžovali až pokým nás zo zjazdovky nevyhnali ratraky.