Ako uspať bábätko

By | 16/03/2019

V prvom rade závisí od veku dieťatka. Každé dieťa iné a má vlastný spánkový rytmus a nás dospelých je, aby sme ho zistili a rešpektovali.

Dôvera, rešpekt, režim

Bábätká

Bábätká potrebujú veľa spánku a nedokážu zostať bdelé príliš dlho. Tieto intervaly bdenia sa predlžujú vekom. Bábätko by malo byť schopné zaspať samé, bez prílišného plaču a kriku. Samozrejme mu môžeme pomôcť bežnými metódami ako dojčenie, kolísanie, jemné hojdanie, jemná hudba, biely šum, nosenie a podobne. Viac si môžete prečítať tu. Nemalo by ho ale sprevádzať silné natriasanie, hojdanie, veľa kriku a plaču.

Pokiaľ uspávanie sprevádza silný plač, pozrite sa v prvom rade na svoje stravovanie. V mnohých prípadoch matka nevie, že má potravinová alergiu alebo intoleranciu, ktorá môže bábätku spôsobiť tráviace ťažkosti. Mlieko a mliečne výrobky, tiež umelé mlieko bývajú veľmi častým dôvodom kolík u bábätiek. Pokiaľ je vaše bábätko zdravé, no napriek tomu má problém zaspať, začnite ho sledovať.

Večerný rituál

Tak ako dospelí aj bábätká potrebujú rutiny. Vytvorte si večerný rituál. Nemusí to byť nič zložité, sú to v podstate bežné činnosti, ktoré každodenne vykonávate, napríklad: večerný kúpeľ, pyžamko, stlmiť svetlá, nadojčiť. V žiadnom prípade už dieťatko nerozrušujeme hračkami, hlukom alebo silným svetlom. Zachovajte príjemnú a kľudnú atmosféru.

Kedy je ten správny čas

Čas, kedy začnete večerný rituál závisí od samotného bábätka. Keďže malé bábätká ešte nemajú vytvorený denný režim, je dôležité ho sledovať. Časom istotne zistíte, kedy ako dlho vaše bábätko dokáže byť bdelé, kedy začína prejavovať známky únavy, kedy je pripravené na nočný spánok. To môže znamenať, že raz zaspí už o piatej večer, inokedy neskoro v noci.

V žiadnom prípade bábätko nenúťte spať keď na to ešte nie je pripravené, nebuďte ho, ani sa nesnažte prispôsobiť ho vášmu režimu. Môžete tak narušiť jeho prirodzený biorytmus a práve to môže viesť k poruchám spánku a zaspávania. Malé bábätká ešte nedokážu rozlišovať deň a noc. Časom si ale zvyknú a nastavia si svoj biorytmus podľa slniečka.

Denný spánok u bábätiek

Aby sme nezabudli, že bábätká spia veľa aj počas dňa a tiež ich potrebujeme uspať. Aj tu je dôležité bábätko sledovať. Venujte sa mu najviac krátko po zobudení. Hrajte sa, cvičte, tancujte. Robte to, čo vám obom robí radosť. Potom ho nakŕmte a nechajte ho odpočívať, samostatne sa hrať. Keď bude unavené, buď zaspí samé alebo vás privolá a vy mu opäť môžete k spánku jemne dopomôcť. Ak sa vám stáva, že spinká len 20-30 minút, prečítajte si viac tu.

Nezabúdajte na to, že bábätko vníma vašu psychickú pohodu. Ak je mama šťastná a spokojná, je pokojné aj bábätko. Aj je mama vystresovaná, rovnako je aj vaše dieťa.

 

Prečítajte si aj Ako uspať batoľa,  Ako uspať dieťa