Prečo moje dieťa nepije džúsiky

By | 09/09/2018

Vačšina rodičov vie, že sladkosti nie sú zdravé, ale veď pri toľkom pohybe cukor deti predsa potrebujú a džús je dokonca zdravý, kopec vitamínov.

Ako každému rodičovi aj mne záleží na zdraví môjho dieťaťa a preto som sa rozhodla, nekŕmiť ju cukrom. Nemyslím tým karbohydráty. Už na základke nás učili, že strava obsahuje tri základné zložky: tuky, cukry a bielkoviny a všetky tri zložky potrebujeme. S týmto tvrdením sa nedá nesúhlasiť. Tak ako to teda s tými cukrami je?

Zameníme slovíčko cukry za karbohydráty a v kľude ich môžeme do jedálnička zaradiť. Karbohydráty sú cukry obsiahnuté v prírodných potravinách ako sú ovocie, zelenina, obylniny, ryža a pod. Cukrami budeme nazývať umelo spracovaný cukor, ktorý sa umelo vyextrahuje z cukrovej trstiny, cukrovej repy, kokosových listov, kukurice a pod. Takýto cukor môže mať rôzne podoby ako napr. najznanejší biely kryštálový cukor, alebo jeho zdravšia alternatíva hnedý trstený cukor, prípadne ešte zdravší kokosový cukor, kukuričný sirup, agávový sirup, melasa, hroznový cukor a mnoho ďalších.

Akúkoľvek „zdravšiu“ alternatívu si vyberiete, stále je to len umelo vyextrahovaný cukor.

Aký je rozdiel v tom, či zjem banán alebo čokoládu?

Rozdielov je hneď niekoľko. V prvom rade banán obsahuje látky, ktoré sú telu prospešné a to sú vitamínyminerály. Jeden banán obsahuje oveľa menej cukru ako malá tablička čokolády. Tým, že banán je dosť veľký, obsahuje veľké množstvo vlákniny, nedokážeme zjesť naraz kilo banánov a tým dostaneme do tela len obmedzené množstvo cukru. Zatiaľ čo v malej tabličke čokolády alebo lyžičke nutelly je oveľa viac cukru a kľudne zjeme aj dve naraz. Možno aj tri. Nehovoriac o tom, koľko coca-coly alebo džúsu dokážeme vypiť.

Banán, ako každý iný druh ovocia alebo zeleniny obsahuje vlákninu. Vláknina má tri dôležité funkcie. Jednak zabezpečí, že bude jedlo prechádzať črevami rýchlejšie a tým sa do tela nedostane veľmi veľa cukru a jednak vytvorí na stenách čriev vrstvu, ktorá zamedzí rýchlemu vstrebávaniu. Cukor sa takto nevstrebáva naraz, ale postupne. Prečo je to dôležité? Teraz si totiž môžete povedať, že je úplne jedno, či to ide naraz alebo potupne. Do tela sa aj tak dostane to isté množstvo cukru. To je síce pravda, ale rozdiel je v tom, čo sa s cukrom stane, keď  sa nám už do nášho tela dostane. Čo to vlastne znamená, že sa nám dostane do tela.

Na to, aby naše telo dokázalo spracovať cukor, musí sa premeniť na jednoduchý cukor a tým je glukóza alebo fruktóza. Glukózu naše telo spáli ako energiu, fruktózu dokáže spracovať len pečeň. Karbohydráty sú pre naše telo dôležité, pretože na všetko potrebujeme energiu. Počnúc dýchaním, hovorením, rozmýšľaním až po chôdzu a vrcholový šport. Tak prečo je teda ten cukor taký zlý? Každý človek predsa chodí, rozmýšľa a vykonáva všetky ostatné aktivity. Možno niekto menej športuje a niekto viac ale chodí a rozmýšľa snáď každý.

https://youtu.be/3z-_6JgMiwA

Cukor je zlý

Už vieme, že banán obsahuje vlákninu, čokoláda nie. Ani coca-cola džús, koláč a podobne. Keď teda zjeme čokoládu, do tela sa dostane naraz veľké množstvo cukru a to spôsobí inzulínový šok. Inzulín je hormón, ktorý nám pomáha spracovať cukor. Keď do tela dostaneme veľké množstvo cukru, naše telo musí vylúčiť veľké množstvo inzulínu. Veľké množstvo inzulínu podporuje tvorbu zápalových procesov, srdcovo-cievne ochorenia a rakovinu.

Okrem toho, pečeň nedokáže spracovať veľké množstvo frukózy naraz a tak ju uloží ako tuk v samotnej pečeni. Tuk do pečene nepatrí, preto to vedie k chorobám pečene. Chorá pečeň nedokáže spracovať cukor, pankreas musí vylúčiť ďalší inzulín, glukóza sa začne ukladať ako podkožný tuk, pretože ju naše telo nedokáže spáliť ako energiu, začíname priberať. Navyše je naše telo zaneprázdnené spracovávaním cukru a nedokáže vydať energiu na ostatné činnosti, prichádza únava.

Obezita je estetický problém. Sama o sebe nie ja nebezpečná. Nebezpečné sú ochorenia, ktoré sú následkom vysokého obsahu cukru v krvi, či vysokého obsahu inzulínu v krvi. Cukor v pečeni dokáže narobiť rovnakú škodu ako alkohol. Zrejme žiadny rodič nekúpi svojmu dieťaťu pivo ale mnohí z nás bez problémov kupujú coca-colu, fantu či džús. Cukor obsiahnutý v sladkých nápojoch pritom robí s pečeňou to isté ako alkohol.

A čo viac, čím viac cukru jeme alebo pijeme, tým viac ho potrebujeme. Prečo? Pretože vysoká hladina inzulínu blokuje funkciu leptínu. Leptín je hormón, ktorý sa tvorí v tukových bunkách. Jeho úlohou je kontrolovať hladinu tukov a pokiaľ máme dostatočné zásoby tuku, oznámi mozgu, že už nepotrebujeme toľko jesť. Keďže vysoká hladina inzulínu blokuje túto funkciu leptínu, naše telo má pocit, že hladujeme a preto jeme stále viac a viac. Keďže naša diéta obsahuje cukor, jeme stále viac cukru.

Teraz si možno poviete, že vaše dieťa neje ani sladkosti, ani nepije džús. Koľko krát za týždeň má v jedálničku sladké jedlo?

Pozrime sa na bežný jedálniček:

Raňjky: chlieb s džemom, kakao. Džem = cukor, kakao = cukor
Desiata: chutený ovocný jogurt = cukor
Obed: paradajková polievka = cukor. Žemlovka = cukor
Olovrant: šiška = cukor
Večera: cestoviny s kečupom a syrom = cukor

Ako teda znížiť obsah cukru v jedálničku

Pokojne svojim deťom doprajte sladkosti. Pokiaľ je to regulované a je to v obmedzenej miere, narobí to menej škody ako cukor v bežnom jedálničku. Začnite ich kŕmiť zdravo a s kľudným srdcom ich raz čas vezmete na zmrzlinu.

Ako sa teda vyhnúť cukru?

Varte z čerstvých potravín. Vyhýbajte sa spracovaným potravinám. Keď už siahnete po spracovaných potravinách, čítajte etikety. Sacharidy sú v poriadku. Položka „z toho cukry“ je najdôležitejšia. Vyhýbajte sa sladkým nápojom, fast foodom, ochuteným potravinám. Nepoužívajte cukor pri varení. Nevarte a nejedzte sladké jedlá. Jedzte veľa ovocia a zeleniny, celozrnné potraviny, oriešky, potraviny, ktoré obsahujú veľa vlákniny.

Teraz k tomu džúsu

Džúsy, ktoré bežne dostaneme v potravinách nemajú veľký benefit pre naše telo a istotne nemusím vysvetľovať, prečo nie sú zdravé. Obsahujú malé množstvo ovocnej šťavy, veľké množstvo pridaného cukru, farbivá, konzervanty, čiže nie sú o nič zdravšie ako pepsi.

Pozrieme sa ale na čerstvé ovocné šťavy. Tu už samozrejme benefit je, pretože obsahujú vitamíny a tekutiny. Obe sú pre naše telo dôležité. Obsahujú však aj veľké množstvo fruktózy. Tá sa prirodzene nachádza v ovocí. Keď ho však zjeme v samotnom ovocí, zjeme aj vlákninu. Taký jablkový džús je na druhej strane len voda, vitamín C a fruktóza. Keďže fruktózu dokáže spáliť len pečeň, a keďže na 2dl ovocnej šťavy potrebujeme napríklad 3-4 pomaranče alebo 3-6 jabĺk, s takýmto množstvom fruktózy pečeň môže mať veľký problém.

Ako dostať do detí vitamíny?

Jedzme to, čo nám príroda dala. Dajme im celé jablko, alebo ho nakrájame na kúsky. Banán do ovsenej kaše, jogurtu alebo s palacinkami. Alebo jahody so žemľou. Akokoľvek to vašim deťom chutí.

Zdroj: Dr. Robert H. Lustig