Z jablka nepriberieme, z jablkového džúsu áno

By | 01/09/2018

jablko

OK, je to trochu kontroverzné, ale nebudeme sa baviť o redukčných diétách ani o vrcholovom športe. Budeme sa baviť o bežnom stravovaní.

Prečo teda z jablka nepriberieme, ale z jablkového džúsu áno?

Jablko je predsa veľká masa, zaplní nám žalúdok a džús je len voda. Rozdiel je presne v tej mase. Jablko obsahuje vodu, cukor a vlákninu. Ešte nejaké vitamíny a minerály, ale nebudeme sa baviť o tom, či je jablko zdravé, pretože nepochybne je. Džús obsahuje vodu, cukor, vitamíny. Jablko obsahuje vodu, cukor, vlákninu a vitamíny. Vláknina = masa = ako dnu tak von.

Vlákninu naše telo nedokáže stráviť, telom len prejde a následne vychádza von v podobe stolice. Z vlákniny teda nemôžeme pribrať. Priberá sa z cukru. Jablko obsahuje rovnaké množstvo cukru ako džús z jedného jablka. V čo je teda ten rozdiel?

Odpoveď je vláknina.

Práve spomínaná vláknina spôsobí to, že spomalí vstrebávanie cukru obsiahnutého v jablku. Keď vypijeme jablkový džús, všetok cukor z neho sa nám dostane do tela naraz. Veľké množstvo cukru naše telo nedokáže premeniť na energiu. Spáliť dokážeme len určité množstvo cukru naraz, zbytok naše telo začne ukladať ako zásobu tuku. Keď zjeme jablko, vláknina vytvorí na okraji čriev vrstvu, ktorá spomalí vstrebávanie cukru a tak naše telo stíha cukor spaľovať na energiu. Vďaka vláknine sa jedlo posúva črevami rýchlejšie.

Ďalší benefit vlákniny je v tom, že práve tá spomínaná masa nám dokáže zaplniť žalúdok a tak tých jabĺk nedokážeme zjesť veľa naraz. Zatiaľ čo napríklad v 3dl jablkového džúsu sa skrýva 5-6 jabĺk. 3dl jablkový džús dokážeme vypiť za niekoľko minút a pokojne si dať ďalší.

Jablko si takto môžeme zameniť za akékoľvek iné ovocie ako pomaranč, ananás, jahody a tak ďalej.

Čo máme teda piť?

Vodu. Je to jediná najzdravšia alternatíva. Každý iný nápoj obsahuje veľké množstvo cukru. Či už sa budeme baviť o coca-cole, pepsi, fante, pive, energetických drinkoch. Všade je príliš veľa cukru, ktorý naše telo nedokáže spracovať a začne ukladať ako tuk. Čaj je samozrejme zdravá alternatíva vody, pokiaľ si ho neosladíte.

Jedzme to, čo nám príroda dáva.