Ako zvýšiť tvorbu materského mlieka

By | 30/08/2018

Pred pôrodom som v takmer každej lieteratúre čitala, že mamička má presne toľko mliečka, koľko dieťatko potrebuje. Je to naozaj pravda, ale až niekoľko týždňov, možno až mesiacov po pôrode. Hneď po pôrode vaše telo totiž nevie, koľko mliečka bude vaše dieťatko potrebovať.

Niektoré mamičky majú po narodení bábätka mliečka príliš veľa, iné príliš málo, alebo vôbec žiadne. Tie šťastnejšie ho majú práve akurát hneď na začiatku. Ak máte mliečka veľa, je to ten lepší prípad. Síce hrozí zápal prsníkov, ale častým prikladaním bábätka, prípadne odsávaním mu môžete predísť.

Keď máte mliečka málo, alebo nemáte žiande, je potrebné „rozbehať“ laktáciu. Nie je to ale nič jednoduché. Chce to veľa času, námahy, trpezlivosti a hlavne podporu a pomoc okolia, hlavne od partnera. Ak tento kompfort máte a svoje dieťa dojčiť chcete, rozhodne sa do toho pustite. Výsledok sa istotne dostaví. Ak tento komfort nemáte, určite siahnite po umelom mliečku. Je dôležitejšie, aby bábätko bolo sýte než to, že dostáva materské mliečko.

Časté dojčenie

Najlepší spôsob, ako zvýšiť tvorbu materského mlieka je určite časté prikadanie bábätka. Na výsledok si ale treba počkať. Neočakávajte, že sa to stane zo dňa na deň. Môže to trvať až niekoľko týždňov. Nebojte sa počas tohto obdobia siahnuť po umelom mliečku. Žiadna mama nechce, aby jej bábätko hladovalo. Nepočúvajte okolie, riaďte sa vlastným úsudkom. Rozhodne ale bábätko prikladajte čo najčastejšie. Najlepšie je bábätko nadojčiť a keď je bábätko ešte hladné, prípadne ešte mliečko vôbec nemáte, určite dokŕmiť umelým mliečkom. Nebojte sa, že by dokŕmenie uškodilo. Bábätko rozhodne treba nasýtiť. Pokiaľ je dieťatko ešte maličké, bude sa chcieť dojčiť aj keď nie je hladné. Ponúknite mu preto kľudne aj každú prsník a nechajte ho dojčiť tak dlho, ako je to pre vás oboch komfortné. Bábätku je príjemné prisať sa z viacerých dôvodov, nemusí to byť vždy len hlad. Vôbec neprekáža, že bude ťahať aj na prázdno, pokiaľ ho potom dokŕmite sušeným mliečkom. Dokŕmte ho ale len ak je hladné. Neplatí pravidlo, že po každom dojčení je potrebné dať umelé mliečko.

Dojčenskú fľašu radšej nepoužívajte

Pre dokrmovanie umelým alebo odsatým mliečkom však nepoužívajte dojčenskú fľašku. Pokiaľ by šlo len o občasné dokŕmenie, zvyčajne to nie je problém. Ak dáte bábätku fľašu s cumlíkom raz za týždeň, nič sa nestane. Ak ale budete bábätko dokrmovať pravidelne, určite siahnite po alternatívnych metódach ako napr. kŕmenie cievkou po prste alebo pohárikom. Veľmi dobrý je pohárik Medela pre bábätká. Dá sa prípadne dokŕmiť aj striekačkou alebo lyžičkou. Lyžičkou to bude ale dosť náročné a zdĺhavé. Ani striekačka nie je úplne ideálna na pravidelné dokrmovanie. Ak by ste používali klasickú dojčensú fľašu s cumlíkom, už po niekoľkých dňoch môže začať vaše bábätko odmietať prsník. V prípade, že sa vám to už stalo, rozhodne siahnite po cievke. Laktačná poradkyňa vám istotne rada poradí ako to zvládnuť.

Odsávanie mliečka

Časté dojčenie je istotne ten najefektívnejší spôsob, ako spustiť laktáciu alebo zvýšiť produkciu mliečka. Ďalšou pomocou môžete byť odsávanie alebo odstriekavanie mliečka. Ak máte odsávačku, použite ju. Ak nechcete investovať, môžete si mliečko odstriekať. Je to ale náročnejší spôsob. Podobne ako pri dojčení platí pravidlo, odsávať hoci aj naprázdno. Keď sa vám podarí odsať mliečko, nakŕmte ním bábätko a nahraďte tak jedno kŕmenie umelým mliečkom.Odstaté mličko umiestnite do dobre utesnenej nádoby, najelepšie použiť nádobky špeciálne na to určené. Pri izbovej teplote mliečko vydrží čerstvé 3 hodiny. V chladničke 24 hodín. Mliečko môžete aj zmraziť.

Horúca sprcha

Dobrá je tiež horúca sprcha. Tá síce laktáciu nespustí ale rozhodne ju môže podporiť. Keď vám to okolnosti dovolia, dajte si horúcu sprchu pred dojčením alebo odsávaním. Ak si nemôžte dať sprchu, skúste aspon horúce obklady. Dobré sú gelové vložky, ktoré namočíte na niekoľko minút do horúcej vody.

Skin-to-skin a nosenie bábätka

Istotne ste už počuli o metóde skin-to-skin, keďže v dnešnej dobe je veľmi populárna. Ide tu hlavne o blízkosť bábätka a maničky bezprostredne po narodení, ale aj neskôr. Dieťatko je neoblečené, nezabalené v náručí mamičky. Okrem iných benefitov pre bábätko skin to skin urychluje nástup laktácie a tvorbu materského mlička. Ak si nemôžete dovoliť mať bábätko skin to skin, veľa ho noste či už na rukách, v šatke alebo v detskom nosiči.

Ďalší pomocníci

Existujú ďalšie pomôcky ako zvýšiť produkciu mlieka. Uvádzam ich len v zozname, pretože účinok nemám overený. Každopádne vyskúšať môžete.

  • bylinky: benedikt lekársky a senovka grécka v tabletách
  • vinea
  • káva melta
  • tvaroh
  • mliečne výrobky
  • homeopatika
  • liek costi