Prečo nepoužívať klobúčiky na dojčenie

By | 30/08/2015

Pretože oddiaľujú laktáciu. Keď som si pripravovala zoznam dojčenských vecí, ktoré som plánovala nakúpiť pre bábätko, klobúčiky v ňom boli. Dostala som ich k odsávačke, takže som ich nekúpila, ale mala som ich pripravené. Samozrejme som si ich vzala už do pôrodnice.
Začala som ich používať na odporučenie detskej sestry. Až neskôr som ale zistila, prečo klobúčiky nie su dobré.

  • Kolostrum si dcérka vedela len veľmi ťažko cez klobúčiky vyťahať
  • Mliečko prišlo až na štvrtý deň
  • Aj mliečko šlo cez klobúčiky veľmi ťažko

Je pravda, že sa dcérka nevedela prisať a pomocou klobúčikov jej to šlo. No napriek tomu, že sa prisala a ťahala, nič jej nešlov von, chudla. Ja som dostla zápal prsníkov, nasledovali bolesti a sušené mlieko keďže som nechcela, aby moje dieťa hladovalo. Vďaka klobúčikom sme museli začať dokrmovať sušeným mliečkom už od prvého dňa.

Našťastie keď sme klobúčiky na odporučenie laktačnej poradkyne odložili a začali používať alternatívne metódky, dcérka sa dokázala prisať a vytiahnuť si mliečko. Po niekoľkých týždňoch smesa dostali k plnému dojčeniu.

Ak ste sa rozhodli používať klobúčiky, pretože sa bojíte zápalu bradaviek, dôležitejšie je správne prisatie bábätka a správna dojčiaca poloha. Ja som nikdy zapálené bradavky nemala. Dojčím výlučne poležiačky, pretože je to pre mňa najpohodlnejšie.

čítaj Ak chcete svoje dieťa dojčiť, nevzdávajte sa